Välkommen till första SNIR-bloggen
Detta är första blogg-posten på SNIR-bloggen. Äntligen är vi igång! Vad är då SNIR-bloggen? Bloggen är tänkt att vara ett viktigt kommunikationsverktyg för alla medlemmar och partners i SNIR. Det kan vara både vara forskare eller representater från olika öbors intresseorganisationer som skriver i bloggen. Ni får gärna kontakta oss för att publicera inlägg på bloggen eller så kommer vi kontakta er för att be er skriva något att publicera här.
Vi ser gärna att de olika inläggen belyser ny spännande forskning och kunskap om våra svenska ö-samhällen. Det kan också vara reflektioner kring kring olika utmaningar eller möjligheter kopplat till vår ö-samhällen och skärgårdar. Man kan också skriva kring specifika erfarenheter som är relevant att sprida i ett nationellt eller regionalt sammanhang, med mera.
Vad har hänt i SNIR?
Efter att den första svenska ö-konferensen ägde rum på Holmön i oktober 2023 har medlemmar i nätverket även arbetat med att stärka de internationella nätverken. Parallellt med detta så har omfattande arbeten gjorts för att skriva och skicka in olika forskningsansökningar i olika konstellationer, både nationellt och till EU. Vi kommer återkomma om detta relationsskapande samt om ansökningarnas olika inriktningar. Samtidigt fortgår arbetet att lokalisera och bjuda in svenska forskare intresserade av ö-forskning. Även om Sverige har flest öar av alla länder så är ämnet ö-studier ("Island Studies") relativt outvecklat i Sverige. Därför är det av stor vikt för SNIR att bjuda in de som visar intresse för ö-studier i en svensk kontext, för att stärka forskningsfältet i Sverige.
Samtidigt har ett arbete fortgått på olika nivåer och platser att stärka forskarsamhället relationerna med kommunerna, regionerna och nationella beslutsfattare och myndigheter. Ett exempel är relationen med Tillväxtverket. Det finns allt fler signaler att ö- och skärgårdsfrågor börjar uppmärksammas allt mer på nationell nivå (dock från en mycket låg nivå!). Ett tecken på detta var Tillväxtverket (som är nationell kontaktorganisation för ESPON inom EU), som bjöd in medlemmar inom SNIR att medverka på ett webinarium som lyfte utmaningar och möjlighet för våra svenska öar och skärgårdar (se länk nedan)
Towards a new perspective for small islands in Sweden
Archipelago and small islands are geographical areas with many special characteristics that require special policy response. A limited island area needs to be shared between different interests, functions and activities, while transport to and from the islands is both time-consuming and costly.
www.espon.eu
Regionala initiativ och händelser
Våra svenska öar och skärgårdar är inte homogena. Det finns därför anledning att vi inom SNIR också arbetar regionalt och lokalt. Ni kan därför också ta upp både regionala och lokala initiativ och sprida information om dessa i denna blogg. Ett exempel på detta är det Regionala Samverkansrådet för Stockholms skärgård. Rådet består att forskare från regionen, intresseorganisationen för öborna i Stockholms skärgård - SIKO, samt representanter från flertalet skärgårskommuner samt andra regional aktörer (så som Leader Stockholmsbygd). Med finansiering från Region Stockholm har Södertörns högskola tillsammans med SIKO genomfört samverkansmöten samt drivit mer konkreta mindre projekt under 2023. Rådet tog bland annat initiativ till ett välbesökt webinarium under Landsbygdsveckan i 3 maj 2023.
Ett annat exempel på projekt som genomförts genom Regions Stockholm finansiering är en populärvetenskaplig forskningsöversikt i form av en kortare film. Forskningsöversikten behandlar erfarenheter från att utveckla nya säsonger eller att förlänga säsonger i kallvatten-destinationer så som Sveriges skärgårdar
Vad händer framåt?
Det är många parallella aktiviter på gång samtidigt. Planeringen för årets ö-konferens är igång och mer info om den kommer snart publiceras här och genom andra kanaler. Informera oss gärna om olika event som vi kan lägga upp info om här på SNIR-hemsidan.
Tanken är att blogg-inläggen inte blir allt för långa (de får dock vara längre än denna!). Jag avrundar därför här och förklarar SNIR-bloggen invigd! Jag som skrivit första bloggen är Tommy Larsson Segerlind och är ansvarig redaktör för SNIR-hemsidan. I vardagen är jag docent i företagsekonomi vid institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola. Och jag brinner för forskning om mindre ö-samhällen.