Århundradets storm?
Ovädret
På kvällen onsdag den 21 november 2024 drog ett kraftigt oväder in över Holmöarna och Västerbottenskusten. Ovädret varade i två dygn med medelvind som mest över 30 m/s och i byarna upp mot 40 m/s. Redan på onsdagskvällen försvann strömmen hos mig och som mest var över 5 000 hushåll utan ström, främst på Holmön och i kustbyarna norr om Umeå. Färjan till Holmön ställdes in och ön blev helt isolerad och strömlös ända fram till lördag morgon då färjetrafiken kunde återupptas. Då isoleringen varade så länge blev även telefoni och internet på Holmön påverkat, då reservkraft för dessa funktioner inte räckte till fullt ut.
Uppröjning
På lördagen då stormen bedarrat kunde man börja undersöka den förödelse som stormen orsakat. På Holmön har mycket skog fallit och stora delar av det luftburna elnätet hade skadats med avbrutna stolpar och nedrivna ledningar och hundratal träd som fallit mot ledningarna. Under lördagen kunde personal från Umeå Energi (UE) börja arbetet med att successivt få igång strömmen. Det kommunala vattenbolaget skickad också ut en vattentank med dricksvatten. Reservaggregatet på ön visade sig sakna bränsle och först på lördag em kom bränsle med färjan. På lördag kväll kunde den del av elnätet som har nedgrävda ledningar kopplas in på reservaggregatet. En del av hushållen i norra byn fick då tillbaka strömmen, bl a Holmöns Lanthandel.
Under söndagen hade UE röjt ledningar så att stabil ström fanns för telefoni, internet och vattenverket. Alla hushåll anslutna till det kommunala vattennätet fick då åter vatten i kranarna. UE satte in stora resurser för att röja upp och hade över 10 man ute på ön. Ett problem var att få ut maskiner för röjningsarbetet då ordinarie färja inte var tillgänglig och reservfärjan för liten för dessa maskiner. Man var istället tvungen att chartra en pråm för dessa transporter och först på torsdagen kunde dessa resurser sättas in på Holmön. UE arbetade intensivt med röjningsarbetet, men kunde även tillhandahålla ett dussintal små bensindrivna elverk till kunder så att de kunde koppla in främst kyl och frys under strömavbrottet.
Elen tillbaka
Allt eftersom UE kunde röja sektioner av elnätet kunde sektion efter sektion kopplas in på elen igen. Arbetet gick dock långsamt och jag som bor mitt i byn fick el under onsdagskvällen och i södra delen av byn fick man el först på fredagen, d v s 10 dagar efter strömavbrottet.
UE var kvar även veckan därefter med akuta reparationsåtgärder och dagligen var det korta strömavbrott till följd av reparationsarbetet. UE har fortfarande en hel del arbete kvar för att återskapa elnätet fullt ut, även om alla som inte vinterställt sina hus nu har el. Det kommer att dröja åtskillig tid innan det arbetet är slutfört.
Vad kan man då dra för lärdomar av denna händelse?
Ovädret var ett av de kraftigare på år och dag. UE konstaterade att vid ett oväder för 4 år sedan blev det stora skador på elnätet i Umeåområdet, men inte i närheten av detta. Då klarade sig Holmön mycket bättre. Innan dess är det 28 år sedan något liknande inträffat. UE har dock en hel del att fundera kring sin beredskap, t ex bränsle på plats för reservaggregatet, transportlogistik, mer nedgrävda ledningar. Annat för offentliga aktörer att fundera kring är backup för telefoni, internet och dricksvatten vid längre strömavbrott. Det är kanske läge att göra Holmön till en Kommunal SOT-punkt (Säkerhets- och trygghetspunkt)? Mycket av de resurser som behövs för en SOT-punkt finns redan på plats.
Jag tycker att jag själv är ganska väl förberedd för en situation som denna med bl a ett värme¬system som kan utnyttja olika värmekällor och batteribackup för elektronik mm. Men med så långt avbrott som en vecka blev det problem med framförallt frysar. Jag inser att jag bl a behöver komplettera min beredskap med någon form av reservkraft med bränsledepå för el och bygga upp en större förråd med ved än jag har idag.
Kommer vi att minnas detta som århundradets storm eller kommer vi att få fler liknande här framöver?
Olle Nygren
